RUS RUBLESİ

 

RUBLE 1

Rusya Merkez Bankası’nın bir yıl önce “serbest dalgalanmaya” bıraktığı rublenin nerede nasıl duracağı kestirilemiyor. Uluslararası banka ve yatırım şirketlerinden yıl sonu için dolar kurunu 55-60 ruble civarında tahmin eden de var, “70 doların üstün” diye de...

Uzmanlar bundan sonra rublenin seyrinde iç değil dış dinamiklerin daha etkili olacağını vurguluyor.

Rublenin kaderinde etkili olacak 3 faktör ise şöyle sıralanıyor.

1- Petrol fiyatı: 50 dolar civarında tutunması halinde Rusya’nın “idare etmeye” hazırlıklı olduğu petrol 2009 mart ayındaki seviyesine kadar geriledi ve 45 doları gördü. Yani altı yıldır bu seviyelere inilmemişti.

2- ABD'deki faiz: Amerikan Merkez Bankası’nın eylül ile birlikte faiz artırımına başlayacağı beklentisi, tüm gelişmekte olan ülke paraları gibi ruble üzerindeki baskıyı da dayanılmaz hale getirdi. Yatırımcılar dolara dönüp “riskli” pazarları terk etmeye başladı.

3- Çin'deki yavaşlama: Çin’de borsa krizi ve ardından yuanın devalüe edilmesiyle başlayan olumsuz gelişmeler, ekonomik büyümenin beklenen seviyenin altında kalacağı haberleriyle kötümserliği körüklüyor. En büyük hammadde alıcısı Çin’in frene basması, en büyük hammadde satıcısı Rusya açısından büyük sıkıntı demek. Bu arada dün gelen haberler, Çin’in Rusya ekonomisine doğrudan yatırımlarının son bir yılda yüzde 20 azaldığını da gösteriyor.

İşte bu 3 faktör, rublenin geleceğine dair beklentileri kötümserleştiriyor. (TürkRus)

Ruble 2

Rusya’da yatırım hizmeti faaliyetlerini yürüten brokerlık şirketi BKS Yatırım Dünyası ekonomisti Mihail Zeltser, rublenin yeniden güçlenmesinin, mevcut uygulanan yaptırımlara uyum sağlaması durumunda meydana geleceğini belirtti.

Batı yaptırımlarının rublenin gerçek değerini yüzde 5’ten daha fazla düşürdüğünü ifade eden Zeltser, Rusya piyasalarının temelde belirlediği dolar kurunun 70 dolar olduğunu vurguladı.

Uzman, rublenin hem döviz piyasalarında yaşanan küresel eğilimlerden hem de jeopolitik gelişmelerden etkilendiğinin altını çizerek özellikle jeopolitik gelişmelerin piyasaların hareketini belirleyen en önemli itici güç olduğunu söyledi.

Yaptırım politikalarının yatırımcılar üzerindeki olumsuz etkisine açıklık getiren Mihail Zeltser yaptığı açıklamada, “Brent petrol fiyatları 66 doların üstüne çıktı. Doğalgaz fiyatları da son birkaç yılın en yüksek seviyelerinde bulunuyor. Metal pazarında da fiyat artışı var. Bunu yanında iç pazarda tüketici aktiviteleri de artmasına rağmen ruble değer kazanamıyor.” ifadelerini kullandı.

Sürekli uygulanan Batı yaptırımları ve yeni yaptırım tehditleri nedeniyle ekonominin geleceğini ön görmenin çok zor olduğunu vurgulayan Zeltser, rublenin yaptırımlara kendisini adapte etmesiyle birlikte sonbahara doğru güçleneceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Ruble 3

Rusya'da yayın yapan gazeta.ru sitesi, ekonomi uzmanlarından aldığı bilgilere dayanarak hazırladığı haberinde, Rus rublesinin şu anda güçlendiğini ancak geleceğinin karanlık olduğunu, uzun vadede dolar/ruble kurunun 70'e kadar çıkabileceğine dikkat çekti.

Yazıda, "Rus rublesi şu anda güçleniyor. Şaşırtıcı değil, çünkü yabancılar aktif bir şekilde Rusya'da hisse senetleri satın alıyor, petrol fiyatları yükseliyor ve ihracatçılar vergilerini ödüyor. Ancak rublenin geleceği karanlık. Yaptırımlar olmasa bile petrol fiyatlarındaki düşüş rubleyi 'bitirecek'. Analistler, uzun vadede doların 70 rubleye kadar yükselebileceğini öne sürüyor." diye ifade edildi.

Rusya Merkez Bankası verilerine göre dolar bugün 63,95 rubleden, euro ise 72,36 rubleden işlem görüyor.

Uzmanlar rublenin şu anda değer kazandığını, çünkü petrol fiyalarının yükseldiğini ve Rusya'da vergi döneminin başladığını, bu sebeple şirketlerin döviz rezervlerinin bir kısmını satarak vergi ödemesi yapmak zorunda olduğunu hatırlatıyor.

Promsvyazbank analisti Bogdan Zvariç, rublenin şu anda son yılların en iyi dönemini yaşadığını, ancak değer kaybetmesine az bir süre kaldığını söyledi. Rus uzmana göre nisan ve mayıs aylarında da ruble bir miktar değerlenebilir ancak sonrasında 'kaçınılmaz düşüş' devreye girecek.

RUBLE 4

Geçen hafta önce Donbass gerginliği ve Karadeniz'de yükselen tansiyonla 77'nin üstünü gören, daha sonra Biden'ın Putin'i araması ve Rusya'nın Ukrayna sınırındaki tatbikatını tamamlayıp askerlerini geri çekme kararı açıklamasıyla 75'in altınan inen rublenin geleceği tartışılmaya devam ediyor.

 

M. Komsomolets'in haberine göre uzmanlara, sık sık konuşulan "Dolar 100 rubleyi görür mü?" sorusuna "şartlı" yanıt verdi.

 

Buna göre ilk şart  Donabss'ta bir sıcak çatışma başlaması. Piyasaları en çok korkutan bu.

 

Gazetenin görüşlerine yer verdiği analist Aleksey Kirçevski'ye göre, bunun dışında doların ateşini yükseltebilecek diğer olası riskler şunlar:

 

ABD'nin yeni ve daha ağır yaptırımlar başlatması, Putin'e en yakın isimlerin, iş adamlarının hesaplarının dondurulması, vizelerin iptal edilmesi, Navalnıy krizinin derinleşmesi ve petrol fiyatlarında sert düşüş.

 

Rus uzmana göre, sıralanan bu risklerdem ikisi gerçekleşirse ruble yüzde 10 kayıpla "kurtulabilir". Ancak eğer üç risk faktörü gerçekleşirse dolar kuru 100 rubleyi bulabilir. 

 

Aleksey Kirçevski, bu senaryoların en erken sonbaharda gündeme gelebileceğini düşünüyor.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ENFLASYON İLE MÜCADELE POLİTİKASI

JAPON YENİ/NORVEÇ KRONU/İSVEÇ KRONU