JAPON YENİ/NORVEÇ KRONU/İSVEÇ KRONU

                         JAPON YENİ

Oldukça eski bir tarihe sahiptir. Dolar ve euro dan sonra döviz piyasalarının en çok işlem gören paralarındandır.

Peki Honda, Sony, Panasonic gibi daha bir çok uluslar arası değere sahip ve bunlar sayesinde büyük ihracatçı bir ülke olmalarına rağmen nasıl olur da Japon Yeni dolar karşısında aşırı değersiz olabilir.

İlk olarak paranın değerli olmasının neyi ifade etmeye çalıştığını, para değer kaybettiği takdir de ihracatın artacağını, ithalatın azalacağından ilk yazımda  bahsetmiştim. Japon ya tam olarak da bunu yapıyor ABD ,ÇİN gibi güçlü rakiplerinin olduğu bir piyasa da parasının değerini düşük tutarak ihracatını artırıyor ve ithalatın da artmamasını sağlıyor ama bu durum Türkiye de dolar arttığı zaman

meydana gelen sıkıntıları Japonya da meydana getirmiyor.

Çünkü Japonya'nın ihracatı dolara bağlı değil,

yani ihracatın dolara bağlı olduğu zaman kur yükselirken ihracatın artar ama ülke içerisinde başka sıkıntılara meydan vermiyor.

 İhracatın kura bağlı olmadığı sürece kurun artması açıkçası çok da fazla önem arz etmemektedir.

Aynı şekilde ilk bakıldığın da güçlü ekonomiye sahip olan Norveç ve İsveç kronu da dolar karşısında oldukça değersiz kalmaktadır bu durumda ki mantık Japonya ile tamamen aynıdır. Bu devletlerin hükümetleri de Japonya yönetimi ile aynı şekilde düşünmekte ve paralarının değersiz olmasından çok da etkilenmemektedirler.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ENFLASYON İLE MÜCADELE POLİTİKASI

RUS RUBLESİ